Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

isar.com.pl | 23 July 2017

Scroll to top

Top

Papryka igołomska - isar.com.pl

Papryka igołomska
damian

Papryka igołomska to ciesząca się coraz większą zainteresowaniem konsumentów papryka uprawiana w Polsce. Papryka zawdzięcza swoją nazwę gminie, w której jest uprawiana- Igołomi. Igołomia licząca kilka wiosek gmina położona w województwie małopolskim. Prekursorami uprawy papryki igołomskiej było małżeństwo- Lucyna i Robert Lipowieccy. Para wcześniej zajmowała się uprawą warzyw kapustowatych, a w późniejszym czasie zdecydowała się na uprawę papryki pod osłonami. Papryka igołomska, inaczej nazywana papryką stożkową ma jasno żółty kolor i kształt zbliżony do stożka. W późnym stadium dojrzałości, papryka nabiera koloru czerwonego. Jednak rzadko kiedy dopuszcza się do takiego stanu. Papryka igołomska charakteryzuje się delikatnym, lekko orzechowym smakiem. Skórka papryki jest jędrna i chrupka. Zwykle waga jednej papryki nie przekracza 150 gramów. Smak papryki nieco różni się od jej kuzynek. Niemniej jednak to bardzo dobre warzywo. Papryka igołomska jest oczywiście niskokaloryczna, dlatego można się nią zajadać do woli. Jest bogata w przeciwutleniacze i witaminy. Papryka świetnie sprawdza się jako składnik sałatki lub dodatek na kanapkę. Polacy szczególnie upodobali sobie paprykę igołomską nadziewaną różnymi farszami. Smak papryki doskonale komponuje się ze smakiem innych warzyw i mięs. Papryka jest delikatna i lekkostrawna, dlatego może stanowić bardzo dobre uzupełnienie diety dzieci, osób starszych oraz chorych. Papryka igołomska to produkt krajowy. Co ciekawe, dla masowej produkcji uprawia się ją tylko i wyłącznie w gminie Igołomia. Dzięki temu nie istnieje zagrożenie, że Polski rynek przesyci się tym rodzajem warzywa. Chętnych na kupno papryki igołomskiej nie brakuje. W jej smaku rozkochali się także nasi Zachodni i Wschodni sąsiedzi. Kiedy chcemy czerpać z korzyści jakie daje papryka, a zastanawiamy się który gatunek wybrać, to warto zdecydować się na warzywo pochodzące z polskich upraw. Papryka igołomska to warzywo z Polski, dlatego nie musi być daleko transportowane, a co za tym jego świeżość nie jest sztucznie utrzymywana. Kupując polskie produkty wspieramy też polskich przedsiębiorców, a dzięki temu przyczyniamy się do tworzenia nowych miejsc pracy.