Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

isar.com.pl | 17 August 2017

Scroll to top

Top

Jaką wybrać rzodkiewkę? - isar.com.pl

damian

Rzodkiewka jest warzywem bogatym w wartości odżywcze, w witaminę C i witaminy grupy B oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, fosfor. Można ją siać od wczesnej wiosny do jesieni. Rzodkiewki można zbierać po trzech lub czterech tygodniach od wysiewu. Rzodkiewka nazywana jest królową nowalijek.
Jeśli chodzi o odmiany rzodkiewki jest ich wiele. Można wyróżnić: rzodkiewka Opolanka, Rowa, Krakowianka, Fiesta, Carmen, Silesja, Sopel lodu. Przykładem ciekawej odmiany jest rzodkiewka Redhard, pochodząca z Chin. W środku posiada czerwony miąższ o chrupiącym, lekko orzechowym smaku. Zewnętrzna, biała warstwa, ma znacznie ostrzejszy smak. Rzodkiewka „Sopel lodu” ma podłużny kształt, korzeń jest w kolorze szarym.
Rzodkiewka to warzywo bogate w wartości odżywcze, takie jak potas, związki siarki, jest bardzo dobra w zwalczaniu wielu dolegliwości organizmu. Pobudza łaknienie i trawienie, wspomaga pracę wątroby. Pomaga w przypadku kamieni nerkowych, anemii, krzywicy, demineralizacji organizmu, reumatyzmie. Osoby, które chcą wzmocnić paznokcie i włosy, powinny wzbogacić swoją dietę o rzodkiewki. Dzięki zawartości siarki, która jest głównym budulcem łuski włosów i płytki paznokci, mamy je zdrowsze i piękniejsze.
Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, tuż po zerwaniu. Łatwo je wyhodować w ogrodzie lub nawet w doniczkach. Warzywo to dodaje się do kanapek, sałatek i przystawek, dobrze smakuje również na gorąco- duszone lub gotowane, czy też w zupie.
Popularna w kosmetyce jest rzodkiew czarna. Wyciągi z niej wykorzystywane są w szamponach i odżywkach do włosów. Sok z niej używany jest do zwalczania łupieżu, rozjaśniania piegów i plam słonecznych oraz do wygładzania zmarszczek. Również liście rzodkiewki wykorzystywane są w dietach, mają bowiem działanie przeciwnowotworowe, odtruwające i oczyszczające, są źródłem żelaza i wapnia, wspomagają leczenie żółtaczki. Regulują ciśnienie krwi. Liście mają specyficzny, ostry smak, dlatego niektórzy dodają je do surówek czy sosów. Młode liście można dodawać do zup czy kiszonek.